FAQ

Hva er lavkarbo?

Lavkarbo er et kosthold, hvor du reduserer på mengden karbohydrater du spiser. For de fleste vil det si at de kutter ut mesteparten av sukker og stivelse, og øker mengden fett i kostholdet. På lavkarbo bruker kroppen fett som hovedenergi kilde, det finnes også mange varianter av lavkarbo.

Jeg føler meg slapp og uvel på lavkarbo, hva kan årsaken være?

Den vanilgste årsaken til at man føler seg slapp og uvel på lavkarbo, er overgangen fra et kosthold som er rikt på karbohydrater, til et kosthold som inneholder vesentlig mindre av dette. Hvor uvel du føler deg den første tiden, har også litt sammenheng med hvor streng du er og om du kutter tvert. Vanlige symptomer i overgangsfasen er kvalme, trøtthet, svimmelhet, diare eller treg mage, hodepine og generell følelse av å ha lite energi. Hvor lenge disse symptomene varer er høyst individuelt, alt fra noen dager til mange uker. Dette er slett ikke farlig, det er en helt naturlig reaksjon. Den kommer av at kroppen trenger tid til å omstille seg, til et helt nytt kosthold. Kroppen er vant med å få mye karbohydrater, plutselig får den mye mindre. Da er det naturlig at du får en reaksjon, dette går som sagt over når kroppen blir vant med å bruke fett som hoved energikilde istedenfor karbohydrater.

Hvordan starter jeg med lavkarbo?

Det viktigste du må gjøre for å starte med lavkarbo, er å kutte ned på karbohydratene. Kutt kraftig ned på vanlig brød, ris, pasta, poteter, sukker og hvetemel. For de fleste er det nok ikke realistisk å kutte ut alt av dette, men kutt så godt du klarer. Hvetemel og sukker finnes skjult i ganske mange matvarer, som for eks. halvfabrikater. Det er derfor en stor fordel å lage maten selv, fra bunnen. For de fleste er kanskje dette ikke mulig å få til hver eneste dag, og det er helt ok. Lag maten selv når du kan! Må du velge noe lett en dag, sjekk alltid matvaren for hva det faktisk inneholder. Jo lavere innhold av karbohydrater, jo bedre er det. Men for å ta posesauser som et eksempel, de inneholder alltid litt sukker og stivelse. Finn det beste alternative, om du først må kjøpe noe sånt. Under 10 gram karbo er ok, under 5 gram er helt supert.

Hvilken mat skal jeg spise, når jeg kutter ut store deler av det som har vært mitt kosthold?

Når du kutter ut store deler av karbohydrater i kosten din, må du jo erstatte dette med noe. Til middag er det veldig greit og erstatte poteter/ris/pasta, med en større mengde grønnsaker. Mere avansert enn det trenger det rett og slett ikke være, det er helt unødvendig og sette i gang med å lage alle mulige erstatninger for karbotilbehøret du hadde før. Mange strever med å erstatte den gamle maten, men det er vel strengt tatt ikke det som er helt poenget. Det er mye mere avslappende å lære seg å spise litt annen type mat, og være fornøyd med det.
Her skal jeg gi dere en liten liste over bra matvarer å spise på lavkarbo:

 • Grønnsaker, helst de som vokser over jorden. Da de har minst stivelse!
 • Bær.
 • Litt frukt er det noen som spiser, velg helst eple, sitrusfrukter og unngå de fruktene som er aller søtest.
 • Egg
 • Fisk, sjømat og alle typer rent kjøtt.
 • Salater
 • Ekte smør
 • Ekte majones
 • Cremé fraiche
 • Kremfløte
 • Rømme
 • Lavkarbobrød, finnes å få kjøpt i butikker eller du kan lage selv. Dette avhenger litt av hvor streng du er, hva du synest er greit. Butikkene har lavkarbovennlige brød som Fiber og Frø fra Copp, Fedon Lindberg brød på Rema 1000, Ingers Lavkarbobrød på Spar og Kiwi og Lavkarbobrødet fra Norgesbakeriet finnes på Rimi og Ica butikker. Sistnevnte er det beste når det kommer til karboinnhold, for å nevne det.
 • Du kan spise det meste av pålegg som kjøttpålegg, fiskepålegg, majones salater, leverpostei osv. Sjekk næringsinnhold, men det meste av pålegg som ikke er i kategorien søtsaker er greit.
 • Søtsaker kan nytes om du lager dem selv uten sukker, samme gjelder diverse kaker.
 • Sukkerfrie pastiller er greit, sukkerfri sjokolade fra butikk er greit for de fleste.
 • Ekte baconsnacks er bra istedenfor potetgull. De sistnevnte her som har med godteri å gjøre, bør ikke inntas i for store mengder. Bør helst inngå som ekstra kos i helgene, og ikke i det daglige kostholdet.

Ikke bruk light produkter, men naturlige produkter. Du må spise mere fett enn hva du tidligere har gjort, for lite fett vil føre til for lite energi og du vil gå sulten store deler av dagen.

Hvor mye fett skal jeg spise?

Det finnes desverre ikke noe fasit svar på dette, frustrerende nok kanskje. Man ser flere «modeller» på hva som skal være perfekt, men dette avhenger strengt tatt veldig ut ifra hvilken type lavkarbo du lever etter. Det er ikke alle som synest ketose er noe særlig, mens andre synest det er gull. Ketose er streng form for lavkarbo, som regel under 20 gram karbohydrater om dagen. Formelen for en på ketose vil kanskje se ca. sånn ut: 70% fett, 25% proteiner og 5% karbohydrater. Men hvem har egentlig tid til å gå slik å finregne prosenter hele dagen? Jeg har aldri finregnet på prosenter, ikke hadde jeg hatt tålmodighet til det heller. Grunnregelen er vel jo mindre karbohydrater jo mere fett, jo mere karbohydrater jo mindre fett. En bra regel for å finne et passende fettinntak kan være å se hvor lang tid du holder deg «mett». Blir du sulten igjen etter en liten time, er det en sterk indikasjon på at du har spist for lite fett i siste måltid. Blir du ikke sulten igjen før etter 8-10 timer, er det en sterk indikasjon på at fettinntaket i forrige måltid var litt i overkant mye. Blir du sulten igjen etter 3-4 timer vil jeg si det er ganske passe og normalt. Det værste er egentlig for lite fett, spiser du «for mye» fett fører det bare til at du går lenger før du blir sulten igjen. Ikke gå i «fella» med å spise mye fett, og alikevel fylle på hele tiden fordi du tror du trenger å spise et visst antall måltid for dagen. Da kan fort vekta gå opp istedenfor ned….. ja, det er mulig. Lavkarbo er ikke ensbetydig med vekttap, man kan ikke spise ubegrenset med kalorier og alikevel gå ned i vekt. Lær deg å spille på lag med kroppen, spis når du er sulten og stopp før du er stappmett. Det tar litt tid å lære seg, men når du kommer dit er det gull verdt. Det er dessuten mye lettere å spille på lag med egen kropp på lavkarbo, fordi man har et mye mere stabilt blodsukker.

Er det ikke farlig å spise så mye fett?

Nei, det er ikke farlig. Nyere forskning viser også til at fett ikke er farlig, selv ikke mettet fett. Det er viktig å huske på at fett i et lavkarbo kosthold, ikke er det samme som fett i et høykarbo kosthold. Mye fett i et høykarbo kosthold vil nærmest være «dødelig», men på lavkarbo blir det langt fra det samme. Kort fortalt så er det karbohydratene som gjør fettet farlig, ikke fettet i seg selv. Varier fettkildene dine, gode fettkilder er:

 • Feit fisk
 • Kaldpressede oljer
 • Avokado
 • Nøtter og frø
 • Smør, rømme, fløte

Jeg er redd for høyt kolesterol når jeg spiser så mye fett, trenger jeg være bekymret?

Det er egentlig umulig å svare på for meg, siden vi alle er ulike som individer. Kolesterol er ikke bare EN ting, men sammensatt av flere deler. Litt forhøyet kolesterol trenger ikke være skadelig, om det er det såkalte gode kolesterolet som er forhøyet. HDL er det man kaller det gode kolesterolet, LDL er det man kaller det dårlige. Det er viktig å huske på at kolesterol er livssviktig for kroppen, uten kolesterol kan vi ikke leve. Nyere forskning peker også på om høyt kolesterol kanskje ikke er så farlig som vi først har antatt, det er også forsket på at vi kvinner faktisk lever lenger om vi har litt forhøyet kolesterol. Jeg skal ikke si at sånn er det, for det kan jeg jo ikke si. Men det er viktig å få frem flere synsvinkler, da kolesterol ikke bare er negativt slik mange tror. De fleste som lever med lavkarbo har bra kolesterol, mange har faktisk klart å spist ned kolesterolet sitt med lavkarbo. Men det er også fullt mulig å få forhøyet kolesterol med lavkarbo. Selv fikk jeg forhøyet kolesterol av ketose, men det sank rett ned igjen når jeg økte litt på karbohydratene og byttet litt på fettkildene mine. Varier i fettkildene dine med andre ord, god blanding av mettet, umettet og flerumettet fett. Er du virkelig bekymret for dette med kolesterol bør du gå til legen din, ta prøver før du starter. Følg så opp med nye prøver hver 6-12mnd.
Da føler du deg tryggere, og du kan lett gjøre grep om du merker negativ utvikling. Be legen om å ta prøver av HELE kolesterolet, og ikke bare totalen. Totalen sier deg ingenting alene, og prøvene skal tas fastende.

Jeg har nettopp startet og føler meg sulten hele tiden, hvorfor?

Her gjelder egentlig det samme som på spørsmål nummer to, kroppen din trenger tid til å tilpasse seg. Den første tiden kan man derfor være ekstra sulten, og mange finner det rart siden de har hørt at lavkarbo er så mettende og bra. Det er det også, men ikke nødvendigvis fra dag en. Kroppen reagerer på at du har kuttet ut det meste av karbohydratene, og den føler at den mangler noe. Ikke gi etter for evt. sug, spis heller mere av lavkarbo maten den første tiden. Klarer du å holde deg til den nye maten, bare i noe større mengder, vil dette avta etter en stund. Når den første perioden er over, vil du merke at alt blir mye bedre og at du slett ikke er sulten hele tiden lenger.

Jeg går ikke ned i vekt, hva gjør jeg galt?

Dette spørsmålet får jeg utrolig ofte, det er vel et av de spørsmålene som oftest blir stilt. Derfor er det veldig greit å skrive om det her på FAQ, slik at dere kan lese det her. Det kan finnes mange grunner til at du ikke mister den vekten du vil, men det er noen spørsmål du må stille deg selv først. Er det virkelig sånn at du ikke har gått ned i vekt?
Det som ofte skjer er at ting ikke går så fort som man ønsker, og man føler man ikke har gått ned noen ting. Men i realiteten har man kanskje mistet 2 kg på en mnd. (bare et eksempel). Det er faktisk ganske bra, det utgjør 500 gram i uken. Det er faktisk helt perfekt, og mere kan man nesten ikke forvente. Alt man går ned i uken er alikevel et skritt på veien, rom ble ikke bygget på en dag det heller. Om det virkelig er sånn at du overhodet ikke går ned, kan dette skyldes flere ting.

 • Det kan være du trenger litt tid på å komme i gang, at kroppen din trenger å venne seg til kostholdet først.
 • Du aner ikke hvor mye energi du får i deg, og bør kanskje ta en kjapp oversikt. Regnes lett ut på forsiden av diett.no, en app eller lignende. Både for lite og for mye energi er feil, finn ut hvor du ligger og tilpass ut ifra det.
 • Du spiser for mye melkeprodukter, produkter med søtstoffer eller annet som kan hemme deg. Vi reagerer litt forskjellig på ulike ting, prøv å finn ut om det er noe du kan reagere negativt på.
 • Du trener hardt, og mister dermed fett og ikke muskler. Dette fører til nedgang i cm. men vekta kan vise det samme, bruk målebånd!
 • Du har bare noen få kilo å kvitte deg med, om du bare har noen pyntekilo tar det automatisk lenger tid å gå ned en kilo. For en person som er kraftig overvektig tar det ofte kortere tid å miste en kilo, enn en person som egentlig ikke er særlig overvektig. Dette er jo helt naturlig.
 • Kanskje du spiser noe som du ikke tenker over, det kan være kilder til karbohydrater som man ikke «vet om» i starten. Sniker dette seg inn i kosten, blir det vanskelig å gå ned i vekt. Bare for å ta et eksempel så kan det være knekkebrød kjøpt fra butikk, mange tror det er lavkarbo. De fleste knekkebrød man kjøper i butikk er ikke lavkarbo, men fulle av stivelse. Noen butikker selger lavkarbo knekkebrød, eller du kan lage seg av frø og kjerner.

En ting til slutt, vekta har ikke alt å si. Mange er veldig fokusert på vekta, noe som ligger i vår natur. Vekta er bare et tall, det sier veldig lite om din kroppssammensetning. Bruk alltid målebånd i tillegg, så vil du kanskje merke at selv om vekta kan være vanskelig, så kan målebåndet vise noe helt annet.

Er ikke lavkarbo bare en diett, og ikke en livsstil?

På det vil jeg svare et høyt og rungende nei, det er ikke en kortsiktig diett for vekttap. Ordet diett eller slankekur er ikke noe bra. For å få resultater må man gjøre varige endringer, endringer man kan leve med for resten av livet. Det finnes ingen grunn for at ikke man kan leve med lavkarbo som en livsstil, jeg har ingen tro på at det liksom skal være mere skadelig enn en livsstil med mye karbohydrater. Jeg er vel heller av den typen som mener at lavkarbo er mye bedre for helsa, enn det tradisjonelle norske kostholdet. Dette er såklart min personlige mening, men jeg mener det ut ifra mine personlige erfaringer.
Spiser man lavkarbo bare for en periode, for å gå ned i vekt. For så å gå tilbake til det kostholdet som gjorde at en la på seg, har du egentlig allerede tapt. Det er noe som heter «Never change a winning team».

Hva skjer om jeg skeier ut?

Dette er vel høyst individuelt, men egentlig så skjer det jo ingenting sånn i teorien. Om du har skeiet ut, er det vel bare å fortsette videre. For noen kan en utskeielse derimot føre til at personen gir fullstendig opp, dette gjelder stort sett om utskeielsen ikke var planlagt. Den dårlige samvittigheten kommer, og så gir man bare opp. Følelsen av å ha mislykkest er sterk, og det kan være vanskelig å se veien videre. Derfor kan det være en stor fordel å faktisk planlegge en utskeielse, da er det du som sitter på kontrollen. Det er for de aller fleste utenkelig å leve resten av livet, totalt uten maten de spiste før. Noen gjør det, men for de aller aller fleste er dette en ganske utenkelig tanke. Det gjør ingenting med en utskeielse, planlegg, gjennomfør og fortsett som før etterpå. Jeg har gjort det mange ganger, og måtte rett og slett lære meg balansen mellom sunn og såkalt «usunn» mat. Maten som er mindre sunn er jo mat man bør spise sjeldent, og det måtte jeg lære meg. En og annen helg i ny og ne, med litt ekstra på bordet har derimot ikke skadet meg. Bare det ikke er hver helg, det funker ikke så bra. Du må derimot være forberedt på at vekta går en del opp når du skeier ut, men dette har sin helt naturlige forklaring. Karbohydrater/sukker binder mere vann i kroppen, dette forsvinner når du er i de daglige rutinene igjen. Om du får panikk av dette, bør du egentlig ligge unna vekta om du skeier ut. Men igjen er det et eksempel på at vekta ikke sier så mye om din kropp.

 • Planlegg utskeielsen og ikke vent til du bare «sprekker». Har du noe planlagt 2-3-4 uker frem i tid, er det ofte lettere å jobbe på og forholde seg til det.
 • Forbudt mat frister tusen ganger mere, derfor bør man egentlig ikke totaltforby noen ting.
 • Du kan fint gå ned i vekt, selv om du skeier ut hver 3-4 uke. Jeg har da klart det, og jeg har gått ned ganske mage kilo! Alt er ikke ødelagt fordi om du har unnet deg noe ekstra, det er bare tull.

Er lavkarbo farlig?

Nei, lavkarbo er ikke farlig. Stadig flere og flere får nye liv ved hjelp av denne livsstilen, og bedre helse er vel neppe farlig 😉

Jeg har en kronisk sykdom og lurer på om lavkarbo alikevel kan være noe for meg?

Ja, det kan godt være noe for deg. Men det kommer også anpå hvilken kronisk sykdom du har, og jeg er ingen lege. Ved kronisk sykdom er det uhyre viktig å ha et samarbeid med egen lege, og spesielt om man vil endre livsstil. Lavkarbo har forbedret helsen til en hel del mennesker som har kroniske sykdommer, noen eksempler på hva lavkarbo kan hjelpe for er:

 • Diabetes type 2
 • Høyt blodtrykk
 • Høyt kolesterol
 • Fedme (om det kan kalles en kronisk sykdom da)
 • Overspising
 • ADHD
 • FM (Fibromyalgi)
 • PCO(S) (Polycystisk Ovariesydrom)
 • Lavt stoffskifte

Jeg kunne sikkert nevnt flere, men alle disse er helt vanlige tilstander hvor mennesker får god hjelp av lavkarbo kosthold. Til slutt sier jeg det igjen, søk opp legen din for å drøfte din situasjon om du har en kronisk sykdom. Ikke bare start, og kjør ditt eget løp. Det kan i værste fall være farlig, kanskje spesielt om du er diabetiker på insulin. Om akkurat du vil ha hjelp av å spise lavkarbo er jo umulig for meg å si, da vi alle er forskjellige. Men det kan kanskje være verdt et forsøk! Selv har jeg FM, PCOS og jeg hadde høyt kolesterol og et blodtrykk i grenseland. Jeg led også av overspising og fedme, før lavkarbo. Jeg har fått en mye bedre helsesituasjon, eneste som er stort sett uforandret er PCOS. Ingen bedring der enda, for min del. Mens mange opplever stor forbedring med lavkarbo kosthold alene, og det beviser jo igjen at vi er forskjellige. Snakk med legen din, og sett opp en plan om du vil prøve lavkarbo.

Er ketose farlig?

Nei, ketose er ikke farlig. Ketose er en helt naturlig tilstand, som kroppen kommer inn i ved ekstremt lavt inntak av karbohydrater. Det er litt forskjellig hvor mye/lite karbohydrater man kan spise, for å komme i ketose. Noen må under 10 gram for dagen, de fleste mellom 15-20 gram og noen kanskje kan spise opp mot 50 gram karbohydrater om dagen og alikevel være i ketose. Ketose er altså en naturlig reaksjon som oppstår i kroppen, når den får begrenset av karbohydrater. Kroppen må dermed skifte forbrenning, til fettforbrenning. Ketose fører til nedbryting og forbrenning av fett, på en svært effektiv måte og det kalles Lipolyse. Ketose fører til at sultfølelsen dempes betraktelig, og er dermed en relativt behagelig måte å miste vekt på. Ketose er beregnet på friske mennesker, som trenger å gå ned 10 kg eller mere. Når kroppen er i ketose forbrenner den altså fett, og ikke muskler i noen særlig grad. Ketose er altså en helt naturlig prosess, som for friske mennesker ikke er farlig. Har man kraftig overvekt/fedme, kan ketose være til stor hjelp.

Må jeg være i ketose for å gå ned i vekt?

Nei, dette er en stor myte. Du må aldeles ikke være i ketose for å gå ned i vekt! I teorien kan man gå like mye ned i vekt på et lavkarbo kosthold med 50 gram karbohydrater om dagen, som å være i ketose. 50 gram karbohydrater om dagen, passer egentlig de aller fleste. Når man velger hvilken type lavkarbo man vil følge, må man tenke på eget behov og sin egen gjennomførbarhet. Er det utenkelig for deg å leve så strengt som ketose, ville jeg gått for en annen variant enn det. Jeg brukte ketose de to første årene av min tid på lavkarbo, dette hjalp meg ekstremt mye siden jeg hadde utrolig mange kilo å ta av. Nå når jeg er på de siste kiloene var ikke ketose like effektivt for meg lenger, og jeg får nå bedre resultater på et kosthold med rundt 70 gram karbohydrater om dagen. Så nei, man må ikke være i ketose for å gå ned i vekt.

Det er så mye styr med lavkarbo, jeg bruker for mye tid på kjøkkenet. Tips?

Mange er fortvilet over alt styret med lavkarbo, all tiden på kjøkkenet og føler de ikke har tid til å gjennomføre det hele. Den mest vanlige grunnen for at det føles som et styr og ork, er at mange automatisk går i fella med å prøve å erstatte alt de spiste før. Lage blomkålris, mekke lasagneplater av spesial ingredienser, finne den perfekte pizzabunnen, de perfekte lavkarbo vaflene/pannekakene og jeg kunne sikkert listet opp i en evighet. Alt dette er for såvidt grei, en gang iblant. Men når det første man gjør, er å starte på alt dette her…. da går man fort lei. Hvorfor gjøre alt så vanskelig, når det kan være kjempelett? Lavkarbo mat tar ikke lenger tid å lage enn maten du var vant med før, heller tvert om i mange tilfeller. Du sparer deg tiden å koke poteter for eksempel, å steike noe kjøtt eller fisk, og lage til grønnsaker eller salat går utrolig fort. Mange finner også utfordringer i kostholdet, om resten av familien spiser «vanlig». Det er ikke så vanskelig som man tror, det er nok mest dårlige unnskyldninger ute og går. Det er ikke vanskelig å lage samme maten til alle, og ta mere grønnsaker til seg selv istedenfor tilbehøret med mye karbohydrater. Det er kjempelett, bare man ikke går i fella og tror at ALT man selv skal spise må være spesiallaget. Lavkarbo er vanlig mat, ikke en jakt på de «perfekte» erstatningene av alt mulig. Lær deg til å spise litt annerledes enn før, det er jo det som er vitsen. Vil du ha det enkelt til frokost kan du kjøpe et lavkarbo brød, det funker fint for mange. Vil du ha minst mulig karbohydrater, stikker du på Rimi eller Ica og kjøper Norgesbakeriet sitt lavkarbobrød. Det inneholder vel rundt 6 gram karbohydrater pr 100 gram brød, noe som er meget lavt. OBS! Inneholder soya!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s